Спад  в световната търговия се наблюдава през първата половина на

...
Спад  в световната търговия се наблюдава през първата половина на
Коментари Харесай

Търговските напрежения отново на преден план в световната икономика

Спад  в международната търговия се следи през първата половина на годината и даже през втората да се чака леко възобновяване, то евентуално ще понесе 0,7% спад, смятат специалистите на Кофас. Очаква се международният стопански напредък да намалее от 3,1% през 2018 година до 2,7% през 2019 година и по-късно да остане постоянен през 2020 година В този подтекст Кофас чака растеж в неплатежоспособността на фирмите в по-голяма част от страните през тази година.

Напрегнатата обстановка в браншове като автомобилната промишленост, металургията, дистрибуцията и текстила е показателна за  уязвимостта на световната стопанска система.  За повторно в границите на шест месеца Кофас намалява оценката си за кредитния риск на автомобилните компании в 13 страни, както и съвсем всички оценки на риска в автомобилния бранш в Европа.

Трудностите, пред които е изправен автомобилният сектор  са показателни за проблемите в световната стопанска система.  Същевременно цикличното закъснение в доста райони и политическите опасности, подбудени значително от комерсиалния протекционизъм и изменящото се държание на потребителите (напр. висококачествено домакинско съоръжение в Китай и новите разпореждания за битка със замърсяването в Европа) способстват за затрудненията в бранша.

Търговското напрежение сред Китай и Съединените щати ще способства за забавянето на стопанската система на Съединени американски щати, както и за  по-ниско вътрешно търсене, като се чака стопански напредък от 2,5% тази година и едвам 1,3% през 2020 година, по отношение на 2,9% през 2018 година За Китай комерсиалната война докара до забележителен спад в износа към Съединени американски щати. Отчетен е спад от 10% през първите четири месеца на годината. Търговското напрежение оказва въздействие върху цялата международна стопанска система.

По-общо казано, несигурният  резултат от договарянията сред китайското и американското държавно управление и напрежението, което се усеща в атмосферата, подбудено от комерсиалната война, продължава да оказва въздействие върху  бизнес доверието. В доста страни по света се регистрира спад на бизнес доверието през последната година, изключително в индустриалните браншове, споделят специалистите на Кофас.

Такъв е казусът в Германия, където индикаторите за бизнес доверие като IFO, регистрирани през месец юни са най-ниските за последните пет години. Наблюдава се и наклонност към понижаване на годишния ритъм на промишлено произвеждане.

Кофас предвижда стопански напредък за Германия от 0,8% тази година спрямо 1,5% предходната година. Също по този начин анализаторите намаляват оценката си за риска в Германия от A1 на A2. Оценките за три стопански системи, които се въздействат директно от обстановката в Германия, също са намалени. Кофас намалява оценката си за Чехия и Словакия (от А2 до А3), както и за Австрия (от А1 до А2). Бизнес рискът също се усилва в Исландия (понижен до А3). По-благоприятно е развиването в страни като Узбекистан (оценка нараснала от C до B) и Киргизстан  (оценка нараснала от D на C), където оценката на риска се усъвършенства и фирмите се възползват от релативно отворената стопанска система и политика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР